WISC-R zeka testi, 6-16 yaş arasındaki çocuklara uygulanan çocukların zihinsel yeteneklerini ölçmeye yarayan bir testtir. Kullanım alanı yaygın olan ve uzun süredir kullanılan bir test olması sebebiyle en çok kullanılan ölçeklerden biridir. Bu nedenle halen okullar, hastaneler, rehberlik birimleri bu testten fayda sağlamaktadır. Ülkemizde WISC-R ve WISC-4 testleri ikiside aktif olarak kullanılmaktadır.
Wısc-r zeka testi 2 bölümden oluşmaktadır.
- Sözel Testler: Çocuğun aileden, okuldan, çevreden edindiği bilgileri ölçmeye yarar ve kelime bilgisi, ifade etme becerisi hakkında bilgi verir.
- Performans Testler: Çocuğun görsel-mekansal-motor becerileri hakkında bilgi verir. Daha çok dikkat gerektiren alt testlerden oluşur.
WISC-R Zeka Testi Hangi Amaçla Kullanılmaktadır?
- Üstün yetenekli çocukların belirlenmesi,
- Zihinsel engel durumunun saptanması,
- Çocuğun yetenekli olduğu ve geliştirmesi gereken alanların tespit edilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
- Bunların yanında dikkat eksikliği ve özel öğrenme güçlüğü hakkında da bilgi vermektedir.
WISC-R Testinin Süresi Ne Kadardır?
WISC-R Zeka Testi, yaklaşık 60-90 dk sürmektedir. Ancak her çocuğun motivasyon düzeyi farklı olabileceği için test süreleri değişiklik gösterebilmektedir. Test uygulandıktan 6 ay sonra tekrar edilebilir.
WISC-R Zeka Testi Nasıl Uygulanır?
WİSC-R Zeka Testi,bir uzman eşliğinde bireysel şekilde uygulanır. Çocuğa yönlendirilen yönergeler eşliğinde yapılabilecek etkinlikler ve sorular yer almaktadır. Testin yapılması için çocuğun okuma-yazma bilme şartı yoktur.
WISC-R Zeka Testini Kimler Uygulayabilir?
WISC-R zeka testini uygulayacak olan uzmanlar psikoloji ya da psikolojik danışmanlık bölümlerinden mezun, WISC-R uygulayıcı eğitimini tamamlamış olmaları ve uygulama için gerekli deneyime sahip olmaları gereklidir. PETA Psikoloji’de çalışan uzmanlar, gerekli eğitimlerden geçmiş olup, uzman yeterlilik sertifikalarına sahiptir.
Test Yaptırmaya Gelmeden Önce Çocuğa Ne Söylenmeli?
WISC-R testine girecek olan çocuğa doğru bilgilendirmeler yapmak önemlidir. Çocuğa oyun oynamaya gidiyoruz gibi açıklamalar yapmak çocuğun beklentisini farklı kılacak olup teste karşı motivasyonunu düşürebilir. Bunun yanında ‘‘zeka testine, sınava gireceksin’’ gibi bilgi vermek ve ya ‘‘soruları dikkatli dinle, elinden gelenin en iyisini yap’’ gibi açıklamalarda bulunmak çocuğun kaygı seviyesini yükseltecektir.
Bu nedenle çocuğunuza bir uzman eşliğinde bir uygulamaya gireceği ve uygulama sonucunda becerileriyle ilgili bilgi alınacağı ve desteklenmesi gereken alanları öğrenecekleri söylenmelidir. Uygulama sonucunda okul sınavları gibi bir puanlama olmayacağı da belirtilmelidir.
Teste Gelmeden Önce Nelere Dikkat Edilmeli?
Çocuğunuzun yorgun olmaması, uykusunu almış olması, tok olması önemlidir. Rahat kıyafetler giymesi önerilir.
Kurumumuzda Uygulanan Diğer Testler
- WISC-4 Zeka Testi
- Stanford Binet Zeka Testi
- CAS Bilişsel Değerlendirme Testi
- Denver II Gelişimsel Tarama Testi (0-6 Yaş)
- AGTE (Ankara Gelişim Envanteri) (0-6 Yaş)
- Metropolitan Okul Olgunluğu Testi
- Bender Gestalt Görsel Motor Algılama Testi
- Benton Görsel Bellek Testi
- Louisa Duss Psikanalitik Hikâyeler Testi
- CAT Çocuk Algı Testi
- Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi
- Gesell Gelişim Figürleri Testi
- Porteus Labirentleri Testi
- Conner’s Anne Baba Derecelendirme Ölçeği
- Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği
- Beck Depresyon Ölçeği
- Beck Umutsuzluk Ölçeği
- Sosyal Destek Ölçeği
- Sınav Kaygısı Ölçeği
- Stres Düzeyi Ölçeği
- Sosyal Uyum Ölçeği